Aurinkopaneelit: Kaikki mitä pitää tietää aurinkopaneeleista 2023

Sisältö:

Tarvitsetko tietoa aurinkopaneeleista? Tämä sivu tarjoaa kattavan katsauksen aurinkopaneelien hyödyistä, hinnoista ja vastaa mietityttäviin kysymyksiin. Löydät tietoa siitä, miten aurinkopaneelit toimivat, miten ne voivat säästää energiaa ja rahaa, sekä miten ne voivat auttaa vähentämään ympäristövaikutuksia. Lisäksi saat vinkkejä aurinkopaneelien asentamiseen ja ylläpitoon.

Mitä aurinkopaneelit ovat ja miten ne toimivat?

Aurinkopaneelit ovat laitteita, jotka muuttavat auringonvalon sähköksi. Ne koostuvat useista aurinkokennoista, jotka keräävät auringonvaloa ja muuttavat sen sähkövirraksi. Kun auringonvalo osuu aurinkokennoihin, ne tuottavat tasavirtaa. Tämä tasavirta muunnetaan sitten vaihtovirraksi, jota voidaan käyttää sähkölaitteiden käyttämiseen. Aurinkopaneelit voivat tuottaa sähköä sekä pienempiin kulutustarpeisiin että suurempiin järjestelmiin, kuten kotitalouksiin tai yrityksiin.

Miksi kannattaa hankkia aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien edut ja säästöt energiakustannuksissa.

Aurinkopaneelit tarjoavat monia etuja ja säästöjä energiakustannuksissa. 

Ensinnäkin, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, mikä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Solarigon mukaan Aurinkosähkövoimala vähentää 131 kg/MWh hiilidioksidipäästöjä suhteessa Suomen keskimääräiseen sähköntuotannon päästömäärään (2021 taso). Tämä auttaa suojelemaan ympäristöä ja vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Toiseksi, aurinkopaneelit voivat auttaa säästämään rahaa energiakustannuksissa. Kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä, sähkölasku ja siirtomaksut pienenevät, ja voit aurinkoisella kelillä myydä sähköä takaisin valtakunnanverkkoon. Tämä voi merkittävästi alentaa sähkölaskuja ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Lisäksi, aurinkopaneelit lisäävät myös kiinteistön arvoa. Monet asunnon ostajat arvostavat aurinkopaneelien tarjoamaa energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä, mikä voi tehdä kiinteistöstä houkuttelevamman ja nostaa sen arvoa. Aurinkopaneelit ovat siis investointi omaan sähkölaskuusi, mutta myös kiinteistön arvoon. Ei siis pelkkä kulu!

Kaiken kaikkiaan aurinkopaneelit tarjoavat monia etuja ja säästöjä energiakustannuksissa. Ne ovat kestävä ja kannattava investointi, joka parantaa ympäristöä ja riippumattomuutta sähkön hintaheilahteluista. 

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

Aurinkopaneelijärjestelmä on taloudellisesti kannattavin sijoitus silloin, kun se on oikein mitoitettu sinun tarpeisiisi. Ei siis kannata ostaa vain kahta aurinkopaneelia, mutta ei myöskään liikaa aurinkopaneeleja.

Sähkön hintojen noustessa myös ylimääräisen sähkön myymisestä on tullut entistä kannattavampaa muutaman vuoden takaisin lakimuutoksen myötä, joka vähensi siirtomaksujen ja verojen määrää ja pakottaa sähköyhtiöt maksamaan sähköstä oikean markkinahinnan. 

Aurinkopaneelilaskuri

Teimme sinulle kätevän laskurin, jonka avulla pystyt laskemaan nopeasti arvion siitä, kuinka paljon aurinkopaneelit sinulle tulevat maksamaan – ja tuottamaan!

Pääset aurinkopaneelilaskuriin klikkaamalla tästä.

Kuinka valita oikeat aurinkopaneelit kotiisi tai yritykseesi.

Aurinkopaneelien teho ja tuottavuus

Kun valitset aurinkopaneeleja kotiisi tai yritykseesi, on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä. Ensinnäkin, sinun tulee arvioida aurinkopaneelien tehokkuutta ja tuottavuutta. Tarkista paneelien tehokkuusluokitus ja vertaile eri valmistajien tarjoamia vaihtoehtoja.

Aurinkopaneelien koko

Toiseksi, harkitse aurinkopaneelien kokoja ja asennusvaihtoehtoja. Onko sinulla riittävästi tilaa asentaa suurempia paneelijärjestelmiä vai tarvitsetko pienempiä vaihtoehtoja? Mieti myös, haluatko asentaa aurinkopaneelit katolle vai maahan.

Aurinkopaneelien hinta ja takuu

Kolmanneksi, ota huomioon aurinkopaneelien hinta ja takuu. Vertaile eri valmistajien hintoja ja takuuehtoja varmistaaksesi, että saat parhaan mahdollisen vastineen rahoillesi. Muista myös ottaa huomioon aurinkopaneelien elinkaari ja arvioi niiden kestävyys ja luotettavuus.

Tehontuottotakuu

Monella paneelilla on 20 vuoden tehontuottotakuu, joka tarkoittaa esim. että myyjä/valmistaja lupaa 20 vuoden päästä paneelin tuottavan vähintään 80 % maksimitehostaan. 

Asennus ja ylläpito

Lopuksi, harkitse myös aurinkopaneelien asennusta ja ylläpitoa. Tarvitsetko ammattilaista asentamaan aurinkopaneelit vai voitko tehdä sen itse? On hyvin suositeltavaa ottamaan ammattilaiset asentamaan aurinkopaneelit – ’itse tein ja säästin’ -tapa harvoin säästää yhtään mitään. Ei ainakaan hermoja, aikaa eikä yleensä rahaakaan.

Aurinkopaneeleja ei juuri tarvitse huoltaa. Paneelien päältä on kuitenkin hyvä poistaa lika, joka ei lähde sateen mukana sekä tietysti roskat, kuten risut ja lehdet. 

Kun otat nämä tekijät huomioon, voit valita oikeat aurinkopaneelit kotiisi tai yritykseesi ja hyödyntää aurinkoenergiaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos tarviset apua oheisten tekijöiden vertailuun ja miettimiseen, ota yhteyttä johonkin aurinkopaneelia myyvistä yrityksistä.


Voit ottaa yhteyttä vertaaviisaasti.fi-sivuston yhteistyökumppaneihin täyttämällä laskurin.

Selvitä nämä asiat ennen aurinkopaneelien tilaamista

Mitä pitää ottaa huomioon ennen aurinkopaneelien ostamista?

Tarkista kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitaanko paikkakunnalla lupaa aurinkosähköjärjestelmän asentamiseen ja käyttöönottoon. Yleensä asennukseen ei tarvitse muuta kuin toimenpideluvan (julkisivumuutos), joka on yleensä muodollisuus. 

Aurinkoenergia on kannattava investointi

Selvitä laskurilla paljonko säästät au­rin­ko­pa­nee­lien avulla

Huolellinen taustatyö on tärkeää aurinkopaneeleja ostaessa. Voit laskea laskurilla omaan kulutukseesi perustuen, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat ja mitä ne sinulle maksavat.

Pääset laskuriin tästä.

Esimerkki: Aurinkopaneelien hinnat

Esimerkki: 12 paneelin-järjestelmän hinta

Esimerkkihinta tulossa pian.

Näin hankit aurinkopaneelit vaivattomasti

Mistä ostaa aurinkopaneelit? 

Aurinkopaneeleja myyviä yrityksiä on kymmeniä, ellei jopa satoja. Energian hinnan noustessa uusia yrityksiä on noussut kuin pilviä sateella.

Tunnetuimpia yrityksiä ovat GreenEnergy Finland, Väre, Oomi, Helen ja Power of Sun. Lisäksi on paljon muita, pienempiä ja paikallisia yrityksiä, jotka toimittavat laadukkaita aurinkoenergiajärjestelmiä. Yrityksen tunnettavuus ei välttämättä kerro laadusta tai hinnasta, mutta isommalta yritykseltä on turvallisempi ostaa, koska he hoitavat takuuasiat usein laadukkaammin.

Aurinkopaneelien tuotoista nautit kymmeniä vuosia – takuu

Monesti yritykset tai maahantuoja tarjoavat paneeleille 25 vuoden tehontuottokuun, joka tarkoittaa, että paneelit tuottavat vielä 25 vuoden päästä vähintään esim. 80 % maksimikapasiteetistaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aurinkopaneelit toimisi vielä senkin jälkeen. Aurinkopaneelit toimivat usein 30–40 vuoden ajan oikein mainiosti.

Jos aurinkopaneeliin tulee vikaa, n se tulee usein heti asennuksen jälkeen. Vikana voi olla huonosti asennettu liitin tai kiinnike.

Invertteri voi antaa välillä vikakoodia, joka korjaantunee yksinkertaisella uudelleenkäynnistämisellä.

Asennus- ja ylläpitovinkit aurinkopaneelien käyttöön

Kun olet valinnut oikeat aurinkopaneelit kotiisi tai yritykseesi, on tärkeää ottaa huomioon myös niiden asennus ja ylläpito. Jos et ole ammattilainen, on suositeltavaa palkata ammattilainen asentamaan aurinkopaneelit. Heillä on tarvittava tieto ja kokemus varmistaakseen, että paneelit asennetaan oikein ja turvallisesti.

Aurinkopaneelit on myös puhdistettava säännöllisesti, jotta ne toimivat optimaalisesti. Pöly, lika ja lehdet voivat kerääntyä paneelien pinnalle ja vähentää niiden tehokkuutta. Puhdista paneelit pehmeällä harjalla tai sienellä ja käytä tarvittaessa mietoa saippuavettä. Varmista, että paneelit ovat kuivat ennen kuin kytket ne takaisin päälle. On tärkeää, että paneelit eivät mene rikki puhdistaessa, joten on suositeltavaa maksaa tästä pieni hinta ammattilaiselle. Yleensä aurinkopaneelit kyllä pysyvät puhtaina itsestäänkin, kesä kastelee – ja kuivaa.  

Lisäksi on tärkeää tarkistaa aurinkopaneelien kunto säännöllisesti. Tarkista, ettei paneelien pinnassa ole naarmuja tai halkeamia, ja tarkista myös kaapelit ja liitännät. Jos huomaat mitään vaurioita tai ongelmia, ota yhteyttä asiantuntijaan korjausta varten.

Noudattamalla näitä asennus- ja ylläpitovinkkejä voit varmistaa, että aurinkopaneelit toimivat tehokkaasti ja kestävät pitkään. Aurinkoenergian hyödyntäminen on ympäristöystävällinen ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto, ja oikealla asennuksella ja ylläpidolla voit saada siitä kaiken hyödyn irti.

Aurinkopaneelien ympäristövaikutukset ja kestävä energia.

Aurinkopaneelit ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteisille energianlähteille, kuten fossiilisille polttoaineille. Aurinkoenergian tuottaminen ei aiheuta ilmansaasteita tai kasvihuonekaasupäästöjä, mikä auttaa vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Aurinkopaneelit myös hyödyntävät uusiutuvaa auringon energiaa, jota riittää loputtomasti.

Lisäksi aurinkopaneelien käyttö vähentää riippuvuutta perinteisistä energianlähteistä, kuten öljystä ja kaasusta, jotka ovat rajallisia ja aiheuttavat ympäristöhaittoja. 

Kaiken kaikkiaan aurinkopaneelit tarjoavat kestävän ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon energiantuotantoon. Niiden käyttöönotto edistää sekä ympäristön että oman rahapussin kestävyyttä.

Aurinkopaneelit yritykselle

Aurinkopaneelit ovat loistovalinta myös yrityksille! Yritykset saavat energiatukea aurinkoenergiajärjestelmän hankintaan, joten takaisinmaksuaika on entistä pienempi. Yritykselle aurinkopaneelit ovat loistava tapa kehittää kilpailukykyä. Pienellä investoinnilla sähkölasku pienenee vuosikymmeniksi.

Yrityksille suosittelemme Power of Sunia.

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Paljon aurinkopaneelit tuottavat? 

Aurinkopaneelien tuotto riippuu monesta tekijästä, kun tehosta, paneelien määrästä, säästä, varjostuksista ja sähkön hinnasta.

Voit laskea arvion aurinkopaneelilaskurilla.

Mikä aurinkopaneeli kannattaa valita?

Aurinkopaneelien valinta riippuu omista tarpeista, käytettävissä olevasta budjetista ja monesta muusta asiasta, kuten hinnasta ja takuusta. Suurin osa Suomessa myydyistä paneeleista on suhteellisen samanlaisia, eikä merkittävää eroa ole.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta menee yksinkertaisuudessaan näin: pyydä tarjoukset muutamalta yritykseltä, valitse omasta mielestäsi paras tarjous, hae kunnalta (tarvittaessa) toimenpidelupa ja sovi myyjän kanssa asennuspäivä. 

Aurinkopaneelien liittäminen sähköverkkoon

Aurinkopaneelien liittäminen sähköverkkoon sujuu helposti. Asennuksen jälkeen asentajat tekevät siirtoyhtiölle ilmoituksen aurinkovoimalasta. Siirtoyhtiö muuttaa kiinteistön mittarin kaksisuuntaiseksi, eli mittari antaa sähköä ja ottaa myös ylituotantosähkön valtakunnan verkkoon. Riippuen siirtoyhtiöstä tähän toimenpiteeseen menee 1–2 viikkoa, osalla jopa nopeammin. Tämä on asiakkaalle täysin maksuton. Kun mittari on muutettu, asiakkaalle tulee tekstiviestillä lupa kytkeä järjestelmä päälle. Se tehdään järjestelmän turvakytkimestä ja on verrattavissa valojen päälle kytkemiseen.

Pientuotannon myynti

Aurinkopaneelit myyvät automaattisesti ylimääräisen tuotannon takaisin sähköverkkoon. Asennuksen jälkeen saapuvassa tekstiviestissä on numerosarja, jonka avulla asiakas tekee energiayhtiön kanssa myyntisähkösopimuksen. Sopimus on oikeastaan vain ilmoitusluontoinen asia. Jokainen sähköyhtiö on lain mukaan velvollinen ostamaan kaiken ylituotetun sähkön valtakunnanverkkoon ja maksavan siitä pörssisähköhinnan.

Onko aurinkosähköjärjestelmästä todellista hyötyä?

Aurinkopaneeleista on todellista hyötyä, sekä taloudellista (säästyy rahaa) että ympäristölle, kun saastuttavia energianlähteitä tarvitsee vähemmän.

Aurinkopaneelit osamaksulla

Aurinkopaneeleja saa myös osamaksulla, yleensä suhteellisen edullisella korolla. Monet aurinkopaneeleja asentavat yritykset tarjoavat maksuvaihtoehtona osamaksua.

Voit laskea arvion osamaksusta käyttämällä aurinkopaneelilaskuria.

Aurinkopaneelien asennus

Suurin osa aurinkopaneeleja myyvistä yrityksistä asentavat paneelit itse tai käyttävät alihankkijaa. Yleensä asennuksessa kestää päivä ellei kohde ole erityisen iso tai mm. kattomateriaaleissa tule jotain “yllättävää” vastaan. Asiakkaan ei tarvitse käytännössä tehdä mitään muuta kuin olla paikalla ja ihailla, ei välttämättä sitäkään. 

Kokemuksia aurinkopaneeleista

Monet aurinkoenergiajärjestelmän ostajat ovat tyytyväisiä. Tyytyväisyys (tai tyytymättömyys) liittyy usein enemmänkin paneelit asentaneeseen yritykseen, heidän aikataulujen venymiseen tai huonoon kommunikointiin.

Jos investointi on mitoitettu järkevästi, eli asiakkaalle sopivaksi, investointiin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen.

Pientuotanto

Aurinkopaneelit tuottavat lähtökohtaisesti energiaa omiin tarpeisiin. Kun aurinkopaneelien energiantuotto ylittää oman tarpeen, kutsutaan sitä pientuotannoksi, eli asiakas myy sähköä valtakunnanverkkoon pörssisähkön hinnalla.

Sähköautoilu

Sähköenergiaa voi käyttää myös sähköauton lataamiseen siinä kuin mihin tahansa muuhunkin. Sähköautot tarvitsevat paljon sähköä, joten aurinkoenergia voi olla järkevä investointi myös sähköautotalouteen. Jos talossa on sähköauto, kannattaa aurinkoenergiajärjestelmä mitoittaa normaalia isommaksi, jotta se vastaa kiinteistön energiankulutusta.

Ei kai aurinkopaneeleja kannata asentaa Suomeen, koska aurinko ei paista täällä tarpeeksi?

Suomeen kannattaa juuri erityisesti asentaa aurinkopaneeleita. Keski-Euroopassa on usein paljon lämpimämpi, joten aurinkopaneelit kuumentuvat helpommin, eivätkä pysty ylikuumentuessaan tuottamaan niin paljoa sähköä. Suomen kesän lämpötila on sopiva aurinkopaneeleille. 

Aurinkosähköä voi varastoida

Aurinkopaneelien lisäksi pystyy myös ostamaan akun, joka varastoi sähköä. Tämä auttaa mm. sähkökatkojen sattuessa, koska energiaa on tällöin tallessa. Suoraan sanottuna, suurin osa kiinteistöistä ei akkua tarvitse. Sähkökatkot ovat harvinaisia ja akun hinta asennuksineen ei usein maksa itseään takaisin. Poikkeuksiakin toki on.

Saako aurinkopaneeleista kotitalousvähennystä?

Kyllä, aurinkopaneeleista saa kotitalousvähennystä. Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.

Keskiverrossa omakotitaloasennuksessa työn osuus on noin 1000 €. Näin kootitalousvähennystä tulee sama summa.

Lisää kotitalousvähennyksestä verottajan sivuilta.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/

Kokemuksia aurinkopaneeleista

Esimerkkejä aurinkopaneeliasennuksista

Aurinkopaneelit ovat valintasi jos:

  • Haluat puhtaan energianlähteen ja säästää ympäristöä
  • Haluat nostaa kiinteistösi arvoa 
  • Haluat tehdä pitkäjänteisen investoinnin
  • Aurinkopaneelit ovat kotitaloudellesi järkevä investointi. 

Ota yhteyttä ja teemme sinulle tarjouksen

Noin, nyt tiedät paljon hyödyllistä infoa aurinkopaneeleista!

Seuraava askel on laskea laskurilla mitä aurinkopaneelit voivat säästää nykyisellä kulutuksellasi, kuinka kauan järjestelmän takaisinmaksuaika on ja kuinka paljon osamaksun kuukausihinta olisi.

Pääset laskuriin tästä.

Jaa artikkeli

Muuta aiheeseen liittyvää

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit omakotitaloon: Säästöjä ja ympäristöhyötyjä

Aurinkopaneelit omakotitaloon: Säästöjä ja ympäristöhyötyjä Haluatko säästää rahaa ja maapalloa? Aurinkopaneelit ovat täydellinen ratkaisu omakotitaloihin. Tutkimusten mukaan aurinkopaneelit voivat tuottaa 20-60 % kodin energiankulutuksesta, mikä