Aurinkopaneelien tuottolaskuri – laske aurinkoenergiajärjestelmän takaisinmaksuaika laskurilla

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat? Laske laskurilla

Haluatko tietää kuinka paljon energiaa voisit säästää asentamalla aurinkopaneelit katollesi?

Tai kuinka kauan kestäisi, että investointisi maksaisi itsensä takaisin?

Olet oikealla sivulla! 

Aurinkopaneelilaskurin avulla voit helposti arvioida aurinkopaneeleidesi tuottaman sähkön määrän sekä investointisi takaisinmaksuaikaa.

Tämä työkalu ottaa huomioon aurinkopaneelijärjestelmäsi koon ja sähkönkäyttösi, jotta saat mahdollisimman tarkan arvion takaisinmaksuajasta. Lisäksi laskuri antaa arvion aurinkopaneelien hinnasta, energiaystävällisyydestä (säästetyt hiilidioksikilot) ja ottaa huomioon osamaksun koron sekä järjestelmän heikkenemisen ajan myötä.

Aurinkopaneelilaskurin avulla voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, ovatko aurinkopaneelit oikea valinta sinulle ja kotiisi. 

 

Näin aurinkopaneelilaskuri toimii

Aurinkopaneelilaskuri on hyödyllinen työkalu, joka auttaa sinua arvioimaan aurinkopaneelijärjestelmän tuottaman sähkömäärän ja investoinnin takaisinmaksuajan. Laskuri auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen aurinkopaneelien asennuksesta. Laskurin avulla voit arvioida säästöjäsi sähkölaskussa ja investointisi kannattavuutta pitkällä aikavälillä. 

1. Aurinkopaneelit kotiin vai yritykselle?

Laskurilla voit laskea sekä kodin että yrityksen aurinkopaneelien hinnat.

Mitä eroa on yrityksen ja kotitalouden laskurissa?

Yritysten arvioidut hinnat ovat alv. 0 %, yrityksen hinnat ovat myös hieman halvemmat, koska niitä ostetaan kerralla enemmän ja yrityksille on olemassa energiatukia, jotka on huomioitu laskurin lopussa.

2. Sijainti 

Sijainnilla ei ole laskurin kannalta merkistystä, jos et halua täyttää siihen omaa osoitettasi, voit laittaa vaikka naapurin osoitteen. Jos päätät pyytää laskurin lopussa tarjouspyynnön, osoite tulee tarjouspyyntöön automaattisesti. 

3. Nykyinen sähkölaskusi

Täytä nykyinen sähkölaskusi. Laske sähkölaskuun siirtomaksu mukaan. Tämän perusteella laskuri osaa ehdottaa oikeaa määrää aurinkopaneeleita. Laske koko vuoden keskiarvo.

4. Kuinka monta prosenttia sähkölaskustasi haluat kattaa aurinkopaneeleilla?

Voit vaihtaa prosenttia siirtämällä laskuria.

Tässä suosituksena on 25–40 %. Koko sähkölaskua ei tarvitse kattaa aurinkopaneeleilla, useimmiten se on ylimitoitettua eikä taloudellisesti järkevää. 

Näet samasta näkymästä kuinka monta paneelia tarvitset. Tämä perustuu kertomaasi kuukausittaiseen sähkölaskuun sekä prosenttiin, jonka haluat sähkölaskustasi aurinkopaneeleilla kattaa. 

Laskuri näyttää myös 20 vuoden ajalta tulevan säästön, järjestelmän koon (kW). 

5. Laskurissa käytettävät arvot:
  • Arvioitu sähkön hinta 0,15 €/kWh (sisältäen siirron)
  • Yritysten laskurissa sähkön hinta 0,12 €/kWh
  • Energian hinta nousee 5 % vuodessa
  • Aurinkopaneelin teho on 90 % maksimista 
  • 4,6 tuntia aurinkoa päivässä
  • Aurinkopaneelin teho tippuu 0,65 % vuodessa (vuodet 2–20)
6. Ympäristövaikutukset 

Perustuen edellisiin kohtiin, laskuri laskee kuinka suuri ympäristövaikutus aurinkopaneelien ostamisessa olisi. Laskuri näyttää säästetyt hiilidioksiditonnit, ajetut kilometrit autolla tai istutetut puut.

7. Maksuvaihtoehdot

Voit laskea arvioidun hinnan käteismaksulle ja osamaksulle. Osamaksu ei vielä osaa laskea korkoa oikein.

8. Arvio kokonaishinnasta

Kokonaishinta lasketaan edellisen kohdan paneelien määrän perusteella. Mitä vähemmän paneeleja valitsit, sitä enemmän yksittäinen paneeli maksaa – ja sama tietysti toistepäin. 

9. Energiatuet/kannustimet

Kotitalouksille lopullisessa laskemassa on huomioitu kotitalousvähennykseen 1000 €. Kotitalousvähennys on 2250 € per nenä vuodessa, mutta keskimääräisen omakotitalon investoinnin työn osuus on noin 1000 €.

Yrityksille on laskettu esimerkkinä Business Finlandin tuki 15 % kokonaishinnasta. 

Maatiloille on laskettu ELY:n energiatuki 50 % kokonaishinnasta. 

10. Investoinnin takaisinmaksuaika

Laskuri näyttää lopussa myös ehkä sen tärkeimmän numeron: kuinka kauan kestää, että investointi on maksanut itsensä takaisin? Eli jos sijoitat 10 000 €, kuinka kauan kestää, että olet sähkölaskussa säästänyt saman summan. Mitä lyhyempi aika, sen parempi. 

Huomioi, että tämä ei ole tarjous. Jos haluat virallisen tarjouksen, voit tehdä sen laskurin viimeiseltä sivulta. 

 

 

Muuta hyödyllistä informaatiota aurinkopaneeleista

Tekijät, jotka vaikuttavat aurinkopaneelien tuotantoon

 

Aurinkopaneelien tuotanto riippuu monesta tekijästä, tärkein on tietysti auringonvalon määrä. Muita tekijöitä ovat aurinkopaneelijärjestelmäsi koko (teho), paneelien kallistuskulma ja suuntaus, pilvisyys ja ilman lämpötila. Laskurin tuotto on laskettu arvioidulla Suomen keskiarvotuotolla.

 

Aurinkopaneelien tuotannon laskeminen

 

Aurinkopaneelilaskurin avulla voit arvioida aurinkopaneelien investoinnin kannattavuutta , aurinkopaneelijärjestelmän koon ja sähkönkulutuksesi perusteella. Laskuri käyttää näitä tietoja laskemaan kuinka paljon sähköä aurinkopaneelit tuottavat ja kuinka paljon säästät sähkölaskussa. Laskuri laskee myös aurinkopaneelien takaisinmaksuajan.

 

Mikä on takaisinmaksuaika?

 

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on aika, joka kestää ennen kuin sijoituksesi aurinkopaneelijärjestelmään maksaa itsensä takaisin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika riippuu aurinkopaneelijärjestelmäsi koosta, tuotantomäärästä, sähkönkulutuksestasi ja sähkön hinnasta.

Eli jos aurinkopaneelit maksavat 15 000 €, laskuri laskee kuinka monta vuotta kestää, että olet säästänyt sähkölaskussa saman summan. 

 

Tekijät, jotka vaikuttavat takaisinmaksuaikaan

Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat monet tekijät, kuten aurinkopaneelijärjestelmän koko, tuotantomäärä, sähkönkulutuksesi, sähkön hinta ja investointikustannukset. Suurempi aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa enemmän sähköä ja maksaa enemmän, mutta myös säästät enemmän sähkölaskussa. Aurinkopaneelijärjestelmän takaisinmaksuaika on lyhyempi, mitä korkeampi sähkön hinta on.

 

Katse tulevaisuuteen – sähkön hinta

Laskurissa on käytetty oletuksena 15 sentin kWh-hintaa. Miksi?

 

Sähkön hinta on heilahdellut paljon, vuoden 2022–2023 “sähkökriisi” (joka nyt ei lopulta ollutkaan niin suuri kriisi) on hyvä esimerkki siitä. Sähkön hinta on taas halventunut, mutta tulevaisuus näyttää silti kysymysmerkiltä. 

15 sentin kilowattihinta kuitenkin ottaa huomioon myös sähkön siirron, joka on merkittävä osa sähkön hintaa. 

Laskuperusteena esim. Lumme-Energian mukaan sähkön spot-hinta oli heinäkuun 2023 alussa 8–8,6 senttiä. 

Kun tähän lisätään päälle siirtomaksu, ollaan lähellä keskiarvohintaa 15 senttiä, olettaen että talvella sähkön hinta korkeampi. Talvella toki myös kulutus nousee, joka nostaa siirron määrää ja hintaa.

Kesäkuussa 2023 keskimääräinen sähkön siirtohinta oli 6,65 snt/kWh Energiaviraston mukaan.

Kun lasketaan nämä kaksi lukua yhteen (8+6,65), päästään 14,65 sentin kWh-hintaan.

Sähkön siirtohinnat tulevaisuudessa

Sähkön siirtohintojen odotetaan nousevan jopa 40 % vuoteen 2028 mennessä (Työ- ja elinkeiniministeriö vuonna 2018). Sähköverkkoihin joudutaan tulevina vuosina investoimaan arviolta jopa 9,5 miljardia euroa, mikä nostaa sähkön siirron hintaa. (Kauppalehti)

Mitä enemmän sähköä tulee omalta katolta, sitä vähemmän joutuu maksamaan myös siirrosta. Jokainen aurinkopaneeleista tullut kilowattitunti vähentää niin energiamaksua kuin siirtomaksuakin.

Kun lasket aurinkopaneelien tuottoa, sinun tulee ottaa huomioon tulevaisuuden sähkön hinta, eikä ainostaan tämän päivän sähkön hintaa.  15 sentin kWh-hinta voi olla jopa alakanttiin mitoitettu, kun lasketaan seuraavan 20 vuoden sähkön hinnan keskiarvoa. Tämä on kuitenkin vain arvaus – edes tekstin kirjoittajalla ei ole kristallipalloa. 

Järjestelmän koko: minkä kokoinen järjestelmä kannattaa ostaa?

Erittäin hyvä kysymys, johon on tarjolla hieman ympäripyöreä vastaus: se riippuu.

Sinun ei kannata ostaa liian pientä järjestelmää (paneelien hinta on silloin kalliimpi paneelia kohden), mutta ei myöskään liian suurta järjestelmää.

Nyrkkisääntönä voitaisiin sanoa, että n. 40 % vuosikulutuksesta kannattaa kattaa aurinkopaneeleilla. 

Kaikista paras vaihtoehto on kysyä tarjous aurinkopaneeleja myyvältä yritykseltä ja haastatella myyjää eri vaihtoehdoista. Muista kuitenkin, että myyjä koittaa tietysti myydä sinulle mahdollisimman suuren järjestelmän, koska silloin hänellä on siitä paras palkkio. 

Aurinkopaneelilaskurin avulla fiksu päätös aurinkopaneeleista 

Aurinkopaneelilaskuri on hyödyllinen työkalu, joka auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen aurinkopaneelien asentamisesta. Laskurin avulla voit arvioida aurinkopaneelien tuotannon ja takaisinmaksuajan kotisi sijainnin, aurinkopaneelijärjestelmän koon ja sähkönkulutuksesi perusteella. Aurinkopaneelilaskuri on helppokäyttöinen ja se antaa sinulle tarkat ja räätälöidyt tulokset. Aurinkopaneelit voivat säästää sinulta rahaa sähkölaskussasi ja vähentää hiilijalanjälkeäsi, mikä tekee aurinkopaneeleista älykkään investoinnin tulevaisuuteesi.

Paljonko paneeleja omakotitaloon?

Sisältö lisätään myöhemmin.

Ovatko aurinkopaneelit kannattavia? 

Sisältö lisätään myöhemmin.